Şiddete karşı destek ve bilgilendirme

  • Eğer şiddete maruz kalırsanız unutmayın, 6284 Sayılı Kanun kapsamında şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını ve size yaklaşmasının engellenmesini isteyebilirsiniz. Size şiddet uygulayan kişiyi yaşadığınız ortak evden uzaklaştırabilir, evinize, iş yerinize, çocuğunuzun okuluna ve size yaklaşmasını engelleyebilirsiniz.
  • Eğer şiddet faili sizi silahla tehdit ederse unutmayın, 6284 Sayılı Kanun kapsamında şiddet failinin silahını polise teslim etmesini isteyebilirsiniz. Kişinin silahı ruhsatlı olsa da işi gereği (polis, asker, güvenlik görevlisi vb.) silah taşıyor olsa da kanun kapsamında silahını teslim etmek zorundadır.
  • Eğer şiddet faili uzaklaştırma kararına rağmen sizi telefon, mail, sosyal medya, üçüncü kişiler aracılığıyla iletişim kurmaya çalışma vb yöntemlerle rahatsız ediyorsa unutmayın, 6284 Sayılı Kanun kapsamında şiddet uygulayanın size ulaşmasının engellenmesini talep edebilirsiniz.
  • Eğer can güvenliğiniz tehdit altındaysa veya şiddet failinden kaçıyorsanız unutmayın, 6284 Sayılı Kanun kapsamında, Aile Mahkemesi hakiminden kimlik ve adres bilgilerinizin tüm resmi kayıtlardan gizlenmesini talep edebilirsiniz. Bu talebinizi başvurunuzda açıkça belirtmeniz gerekmektedir.
  • Eğer herhangi bir sağlık sigortasından yararlanamıyorsanız unutmayın, koruma kararı geçerli olduğu sürece sağlık hizmetlerinden ve ilaçlardan genel sağlık sigortası kapsamında yararlanabilirsiniz.
  • Eğer ortak yaşadığınız konutun eşiniz tarafından satılmasından endişe ediyorsanız unutmayın, tapu müdürlüğüne giderek aile konutu şerhi koydurabilirsiniz. Tapu müdürlüğü bu talebi işleme almazsa Aile Mahkemesinden aile konut şerhi konulmasını talep edebilirsiniz.
  • Eğer can güvenliği riskiniz varsa unutmayın, 6284 Sayılı Kanun kapsamında size eşlik etmesi için bir polisin görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
  • Eğer güvenli bir yere ihtiyacınız varsa unutmayın, 6284 Sayılı Kanun kapsamında en yakındaki karakola (varsa çocuğunuzla birlikte) giderek sığınak talebinde bulunabilirsiniz. Sığınaklar güvenliğiniz için yerleri gizli tutulan yerlerdir ve hiçbir kamu görevlisi bu bilgiyi üçüncü kişilerle paylaşamaz.
  • Şiddet failinin çocuklarınızı alacağından endişe ediyorsanız unutmayın, 6284 sayılı Kanun kapsamında çocuklarınızın velayetini geçici olarak isteyebilir, kendiniz ve çocuklarınız için tedbir nafakası talep edebilirsiniz.
  • Yoksulluk yaşıyorsanız ve temel ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsanız unutmayın, çocuklarınızın bakımı ve eğitim masrafları için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Eğer şiddet failinden uzaklaşmak ve çocuklarınızla birlikte ev tutmak istiyorsanız, ancak bütçeniz yoksa unutmayın, kira yardımı talep etmek için İlçe Kaymakamlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca yeni çıkacağınız eviniz için belediyelerden ve kaymakamlıklardan eşya talebinde de bulunabilirsiniz.
  • Ücretsiz avukat desteğine ihtiyacınız varsa unutmayın, 6284 Sayılı Kanun’a dayalı tedbitler, boşanma gibi hukuk davalarında bulunduğunuz ildeki Baro’nun Adli Yardım Bürosuna başvuruda bulunabilirsiniz.  Cinsel saldırı, öldürmeye teşebbüs vb. alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar nedeniyle mağdur konumundaysanız, her aşamada bulunduğunuz ildeki Baro’nun Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) servisinden avukat görevlendirilmesini talep edebilirsiniz. size avukat görevlendirilmesini isteyebilirsiniz.
  • Eğer fiziksel ya da cinsel saldırıya maruz kaldıysanız unutmayın, bulunduğunuz ildeki Baro’nun Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) servisine ücretsiz avukat için başvuruda bulunabilirsiniz.

Yaşasın Kadın Dayanışması!